Шукати:

Правила поведінки здобувачів освіти базуються на законах України, постановах Міністерства освіти та науки України та органів місцевого самоврядування, Статуті ліцею. Вони є обов’язковими для виконання всіма здобувачами освіти ДПТНЗ «Чернівецький професійний ліцей залізничного транспорту»

Детальніше про правила

Починаючи з 2001 року у період з 25 листопада до 10 грудня в Україні проводиться широка інформаційна кампанія “16 днів проти насильства”, що збільшує розуміння та обізнаність про всі форми насильства та сприяє створенню соціального простору, вільного від насильства. Метою відеоролика є привернення уваги на підвищення рівня обізнаності громадськості про проблеми вчинення насильства у будь-яких його проявах.

З мето визначення рівня задоволеності учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти якістю надання освітніх послуг, зокрема, за дуальною формою здобуття освіти директорат професійної освіти Міністерства освіти і науки розпочинає відповідне опитування.

Анкетування допоможе виявити:

задоволеність учнів якістю освітнього процесу;

складників, які варто покращити;

недоліки у структурі освітнього процесу;

формат активностей, яких бракує учням тощо.

До участі в опитуванні запрошуються учні будь-якого курсу навчання та професійного спрямування.

Посилання на анкету: https://forms.gle/Uru4L6ARc66NuvXR6

Пройти опитування можна до 18:00 15 червня 2020 року.

Отримані результати надалі будуть використані для вдосконалення освітнього процесу, розроблення рекомендацій для формування внутрішньої та зовнішньої системи забезпечення якості професійної (професійно-технічної) освіти.

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що під час пандемії COVID-19 життя мільйонів українських дітей тимчасово обмежується домівками та гаджетами, діти не знають, як самостійно розв’язати певні супутні небезпечні виклики. За інформацією громадської організації «Лa Страда – Україна» Національна дитяча гаряча лінія з початку запровадження в Україні карантину прийняла понад 4 тис. звернень від дітей, підлітків, а також запитів дорослих щодо дітей. Більшість звернень тісно пов’язані з поширенням пандемії COVID-19 та стосуються насильства і жорстокого поводження з дітьми у власних родинах (40% від загальної кількості звернень), проблем із психологічним здоров’ям дітей (20% від загальної кількості звернень), ризиків, з якими діти стикаються в Інтернеті (близько 20% від загальної кількості звернень) тощо ( статистика звернень додається).

Завдячуючи підтримці Міністерства освіти і науки України (лист від 22.04.2020 № 1/11-2912), Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні надало фінансову допомогу щодо збільшення робочого часу Національної дитячої гарячої лінії, діяльність якої забезпечує Громадська організація «Ла Страда – Україна». Наразі Національна дитяча гаряча лінія надає консультації в телефонному та онлайн – режимах в будні дні з 12:00 до 20.00 : короткий номер 116 111(безкоштовно з мобільних телефонів), 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Сьогодні  карантин  змінив і продовжує змінювати життя кожного з нас. Ми втратили можливість повноцінно спілкуватися з друзями, рідними, колегами. Але, разом із тим,  це не той період, коли потрібно розслаблятися, адже коли з’являється така купа часу, гріх його викинути на вітер. Звичайно, в першу чергу ви повинні звернути увагу на дистанційне навчання та максимально виконувати  завдання своїх викладачів. Але навіть при максимальних навантаженнях при підготовці до занять залишається багато часу, який треба використати з користю. Якщо ви ще досі не знайшли собі заняття, ми підібрали декілька ідей, де кожен з вас знайде щось своє.

Сподіваємося, COVID-19 найближчим часом буде переможений, а цей список стане в нагоді для проведення звичайних домашніх вихідних.

1. Прочитайте книги, які давно збиралися

«Є злочини гірші, ніж спалювати книги. Наприклад – не читати їх »(Рей Бредбері). Читання робить нас розумнішими, відточує аналітичні здібності і покращує концентрацію. Воно «вмикає» мозок, зміцнює пам’ять, збагачує словниковий запас, допомагає в спілкуванні.

У вас на телефоні або на полиці накопичилися книжки, які давно плануєте прочитати? Час настав!

 2. Перегляньте улюблені фільми та серіали

Експерти радять порівнювати телебачення з їжею: важливо вибирати лише те, що корисно, контролювати обсяг споживаного, не зловживати шкідливим, стежити за якістю продуктів, повністю виключивши «підсилювачі смаку» у вигляді жахів або насилля.

Результати досліджень показують, що під час перегляду улюбленого серіалу або фільму мозок впадає в легкий транс, нормалізується робота важливих органів і систем організму, підвищується самопочуття, знижується тривожність і відновлюється почуття стабільності.

3. Займіться самоосвітою

Ви давно мрієте зайнятися самоосвітою чи навіть освоїти нову професію? Карантин – це нагода більше не відкладати самоосвіту на потім. Окрім того, можна спробувати себе у чомусь новому. У мережі є безліч майстер-класів: від макіяжу та випікання печива до виготовлення меблів або викладання плитки та фарбування стін.

4. Пограйте в настільні ігри

Спробуйте пограти з рідними в настільні ігри на кшталт Мафії, Монополії. Не забудьте про доміно, шахи, нарди. Грати в настільні ігри не тільки цікаво, а й корисно. Вони відволікають від життєвих проблем, створюють дружню атмосферу, тренують аналітичні здібності, розвивають логіку і дедукцію, прокачують стратегічне мислення. Лото, пазли  теж будуть цікаві у будь – якому віці.

5. Послухайте гарну музику,

За словами фахівців, часте прослуховування улюблених мелодій приносить багато користі, наприклад: допомагає працювати продуктивніше, тренуватися ефективніше, швидше думати і, можливо, навіть жити довше.

6. Прогуляйтеся віртуальними музеями

Відвідувати найкращі музеї світу, навіть не виходячи з дому, цілком реально.

Адже більшість із них оцифрували десятки тисяч видатних творів зі своїх колекцій.

Наприклад, можна вирушити у віртуальний тур по паризькому Лувру, мадридському Прадо, флорентійському Уффіці, нью-йоркському музею Метрополітен та по багатьох інших.

7. Зробіть генеральне прибирання

Прибирання і розбір речей – одне з найкорисніших занять під час карантину.

Протріть пил, проведіть вологе прибирання, помийте підлогу, викиньте старі непотрібні речі.

Окрім того, прийшов час для перестановки меблів або ж декорування своєї кімнати

Коли дім блищатиме – і дихатиметься, і думатиметься легше.

8. Займіться своєю зовнішністю

У вас зазвичай не вистачає часу на себе? Саме час це виправити! Почніть робити домашні масочки для волосся та обличчя.

А ще – уявіть себе стилістом: розберіть гардероб та викиньте те, що вже не плануєте носити. А з решти речей спробуйте скласти стильні, неочікувані комплекти.

9. Займіться йогою або фітнесом

Аби тримати себе у формі, зовсім не обов’язково ходити до спортзалу. Займатися спортом можна і вдома.

А щоб робити це правильно, пошукайте на YouTube відеоуроки з професійними тренерами.

10. Освоюйте нові рецепти

Зазвичай увечері хочеться просто полежати і глянути серію улюбленого серіалу, а не годинами стояти біля плити.

Але на карантині все по іншому. Вільний час тепер є, тож чому б не навчитися готувати торт, лазанью або, наприклад, суші?

11. Поспілкуйтеся по відеозвязку

Під час карантину не можна ходити в гості до рідних і друзів. Але спілкуватися з ними онлайн  ніхто не заважає.

То чому б не влаштувати сеанс відеозв’язку як з рідними, так і з друзями чи одногрупниками, з якими ви давно не бачились?

12. Започаткуйте традицію сімейного сніданку:
Це гарна традиція, на яку зазвичай не вистачає часу, але під час карантину вона вкрай необхідна. Спільний прийом їжі зранку є чудовою нагодою спланувати свій день, поспілкуватися з родиною, налаштуватись на позитив. Саме вранці ви можете розпланувати свій день і обрати, чим би хотіли розважитись.

13. Нарешті можете виспатись

У вирі насичених робочих буднів ми часто мріємо виспатись. Але зазвичай не встигаємо. Тепер така можливість є.

Тож поповнюйте дефіцит сну, насолоджуйтеся життям, і головне – бережіть здоров’я!

Прокидаєшся зранку й одразу тягнешся до смартфона, а вдома, у гуртожитку чи на роботі всі обговорюють останні трагічні новини? Тоді ти, мабуть, відчував(-ла) на собі велетенську вагу інформації, що лунає цілодобово і всюди. Не будемо примушувати тебе до онлайн-детоксу чи інших радикальних методів. Натомість розповімо, які зміни в споживанні інформації допоможуть тобі спати міцніше.

Монстри зі стрічки новин

Фейк – це підробка, побрехенька, фальшивка, вигадка, дурня чи навіть качка. Так радить перекладати це слово проєкт «Словотвір». Фейкові новини – це брехливі новини, що написані без дотримання журналістських стандартів, вигадані чи куплені. Їхня мета – надурити або змусити тебе перейти на сайт. Останнім часом найчастіше в стрічці новин з’являються фейки про поширення коронавірусу. Недобросовісні медіа пишуть, що від нього рятує алкоголь або що він зроблений у лабораторії.

Маніпуляції – один із різновидів фейків. Вони можуть містити правдиві факти, але приховувати частину важливої інформації або неправильно її інтерпретувати.

Деякі новини у твоїй стрічці можуть мати емоційне забарвлення. У них розповідають про жахливі аварії, неймовірні зцілення чи неабиякі відкриття. Їх можна розпізнати за «оригінальними» епітетами.

Клікбейт – це коли «Сенсація! На Київщині іноземець зробив нечуване…» та інші голосні заголовки, на які хочеться клікнути. Переважно, після переходу на сайт за таким посиланням, ти отримаєш новину посередньої якості.

Важка артилерія недобросовісних сайтів – конспірологічні теорії. У таких текстах можна дізнатися про справжні причини виникнення коронавірусу чи те, що вакцини викликають аутизм. Звісно, ти можеш думати, що ніхто не вірить у таку відверту брехню, та, на жаль, це не так.

Окрім усього вищепереліченого, тобі можуть трапитися сюжети про чупакабру одного з відомих телеканалів,де ведуча п’ять хвилин розповідає про те, як у далекому подільському селі завелась чупакабра, а на шостій хвилині виявиться, що то кіт породи Серегнеті.

Передозування інформацією

Інформаційне перевантаження – це відносно нова проблема людства. Через нього тобі важче сфокусуватись і легше піддатися стресу. Більшість новин розповідають про те, що сталося щось погане, і наштовхують на негативні думки. Люди, що дивляться в екрани смартфонів, – це звична для кожного картина. Через залежність від постійного потоку нової інформації ми перестаємо жити тут і зараз, втрачаємо зв’язок із реальністю.

Чистимо  інформаційне поле

Читай менше новин. Обери кілька ресурсів, яким довіряєш. Вистачить одного Telegram-каналу про новини в Україні та світі й однієї сторінки у Facebook із локальними новинами. Натомість стеж за нішевими медіа. Наприклад, за чимось, пов’язаним із твоєю професією чи хобі. Така інформація розбавить стрічку з потоком війн і хвороб, а також стане корисною для твого саморозвитку.

Розділи інформацію між різними платформами. Наприклад, залиш Facebook для організацій та їхніх подій, в Instagram стеж за мистецькими проєктами, у Telegram тримай канали кількох експертів, а ще підпишись на email-розсилку головних новин від одного з медіа. Таким чином, інформація у різних стрічках не повторюватиметься, і ти витрачатимеш на них менше часу. Звісно, є круті медіа, що роблять різний контент для різних платформ, за ними варто стежити всюди.

Спокійно, ти не мусиш знати всього. Через легкий і швидкий доступ до інформації та її поширення ми всі інколи відчуваємо синдром FOMO (fear of missing out), тобто страх щось пропустити. Потрібно прийняти те, що дізнаватися про новий альбом виконавця чи фільм на кілька днів пізніше – нормально, а від деяких новин узагалі можна повністю відмовитись. Якщо ти не дізнаєшся про чергову аварію, розпад зіркового шлюбу чи те, що сьогодні День морського котика, – нічого не станеться. Хоча про котика, звісно, цікаво.

Навіть після того, як скористаєшся нашими порадами і почнеш споживати інформацію правильно, нікуди не подінуться люди, що цього не вміють. Тебе може розбудити дзвінком бабуся, бо «Дитинко, у ваших Чернівцях коронавірус, тікай у село!» чи одногрупники ціле вікно обговорюватимуть фейк від чергового проросійського блогера.

Ти можеш стати супергероєм, на якого ми заслуговуємо, і поширювати медіаосвіту в народ. Проте варто робити це обережно і поступово, бо багатьом не подобаються зміни.

Розкажи бабусі, чому не варто дивитися новини на деяких телеканалах і що паніка навколо медреформи в місцевій газеті швидше за все комусь вигідна. Батькам порадь від яких груп у Facebook відписатися, бо вони поширюють фейки. Якщо хтось із друзів повівся на пропаганду сумнівного блогера – знайди факти, що його дискредитують, і спокійно поясни все, коли наступного разу дискутуватимете за кавою.

Пам’ятай, що ти в силах змінити ситуацію навіть у цілій країні, але потрібно почати із себе. Розвивай критичне мислення, не довіряй усім заголовкам, що трапляються на очі, перевіряй джерела і підтримуй якісні медіапроєкти. Наостанок залишимо кілька посилань на перевірені ресурси про медіа і не тільки.

В ніч з 25 на 26 квітня 1896 року сталася одна з наймасштабнішим трагедій людства – аварія на Чорнобильській АЕС.
А наскільки Ви знаєте історію цієї катастрофи? Маєте можливість пройти тест.

https://kalushnews.city/…/test-chi-znaete-vi-istoriyu-chorn…

Мабуть, не буду оригінальною, якщо сьогодні запропоную поговорити про COVID-19, карантин та дистанційне навчання. Тому, що саме ці питання турбують сьогодні всіх нас.

Ситуація склалася таким чином, що ми, та й ті люди, які нас оточують вийшли із зони свого комфорту. Що це означає? Зона комфорту – це простір, в якому ми почуваємо себе впевнено, затишно і безпечно. Це світ, де все знайоме, звичне, зручне і, головне, – передбачуване. У новій обстановці, за межами зони комфорту, нам доводиться розлучатися з цим, порушивши звичний спосіб життя і думок. На зміну приходять невпевненість, дискомфорт, очікування можливої небезпеки. Навколо нас велика кількість інформації, яка підсилює тривогу, страх, паніку, які в свою чергу впливають на наше фізичне здоров’я. Тому важливо дбати про стабілізацію свого емоційного стану. Але, ми мусимо витримати ці незручності, а також сприяти не розповсюдженню вірусу. Тобто ЗАЛИШАТИСЯ ВДОМА!

Шановні здобувачі освіти, будь ласка, віднесіться з розумінням до перебування на карантині та будьте соціально свідомими в цей час!

А ми підготували для вас кілька порад, як допоможуть впоратися з будь-якими проблемами.

  1. Ретельно мийте руки з протягом 40 секунд, або обробляйте дезинфікуючими засобами.
  2. Уникайте дотиків до свого обличчя, не торкайтеся брудними руками носа, рота, очей.
  3. Під час кашлю прикривайтесь серветкою, або згином ліктя.
  4. Тримайте дистанцію на відстані 1,5 метра від інших. Уникайте скупчення людей.
  5. Дезинфікуйте особисті речі: мобільні телефони, планшети, комп’ютери, столи, сумки та інше.
  6. Зміцнюйте свій імунітет. Гарно харчуйтесь та висипайтесь. Робіть фізичні вправи.
  7. Пийте достатньо рідини.

Надзвичайно важливо під час карантину виконувати правила з запобігання захворювань:

▪ при нездужанні не виходити з дому, щоб не заразити інших людей, викликати лікаря;

▪ хворому виділити окреме ліжко, посуд, білизну; приміщення постійно провітрювати;

▪ у разі контакту із хворим одягати марлеву маску;

▪ хворому слід дотримуватися постільного режиму;

▪ перед їжею мити руки з милом;

▪ не їсти брудних овочів та фруктів, ретельно їх мити перед вживанням;

▪ не вживати самостійно медичних медикаментів чи препаратів, не рекомендованих лікарем;

▪ якщо ви погано почуваєтеся, а поряд нікого немає, слід викликати швидку

медичну допомогу за номером 103, описавши свій стан, назвавши номер свого телефону, домашню адресу, прізвище, ім’я, а також зателефонувати батькам.

Також пам’ятайте про чистоту у помешканні – важливо робити вологе прибирання із дезінфікуючими засобами.

  1. Організація режиму дня. Тобто, вироблення для себе певних правил, яких ви будете дотримуватись кожного дня під час карантину. Наприклад, режим дня може мати такі пункти як ранкова зарядка, допомога батькам у домашніх справах, дистанційне навчання, час для хобі та відпочинку.
  2. Дотримуйтеся інформаційної гігієни.

Не читайте новини цілодобово. Виділіть для цього окремий конкретний час (наприклад, кожен день з 15:00 до 16:00). Краще не робити це зранку, перед сном і на голодний шлунок. І, звичайно, перевіряйте джерела інформації.

3.Займіться творчістю.

Творчість допомагає відволіктися від світу і зануритися в себе. Чим більше ми концентруємося на собі, тим менш важливими і незначними здаються події, які відбуваються навколо. А дрібна моторика рук стимулює роботу мозку і надає медитативний розслаблюючий вплив.

4.Складайте плани на день.

Створіть графік справ, які ви можете зробити сьогодні, і дотримуйтеся його. Зосередьтеся на конкретних речах, які ви можете вирішити або змінити, а не на обставинах, які ви не можете контролювати. Навчіться відволікатися від тривожних думок, скажімо, додайте у своє життя приємну діяльність – спорт, танці, фізичну працю, медитативні техніки тощо.

5.Позитивні сценарії.

Тривожність змушує нас думати про все, що може піти не так та обернутися катастрофою, і ці погані сценарії видаються нам дедалі реальнішими. Потрібно придумати хороші. Як іще можуть розвиватися події? Що з цього всього може вийти хорошого? Малюйте, читайте книги, слухайте музику що заспокоює, спілкуйтеся з приємними людьми, переглядайте фільми – бажано з позитивним сюжетом. Наразі існує безліч ресурсів де ви зможете побувати онлайн: віртуальні бібліотеки, музеї тощо.

  1. Навчання

Пам’ятайте! Ви не на канікулах, а навчаєтеся дистанційно!

Тому для кращого засвоєння знань в умовах дистанційного навчання, а також підготовки до ЗНО є багато онлайн ресурсів, пропоную ще декілька:

  • Студія онлайн-освіти EdEra;
  • Prometheus
  • 10 сайтів для школярів
  • На Урок
  • Всеосвіта
  • Історичні студії
  • google.com (фото історичних подій)
  1. Спорт

Фізична активність має бути для вас щоденним ритуалом. Існує безліч тренувань які можна виконувати вдома для того, щоб кожний знайшов заняття до вподоби.

  1. Подивіться на карантин, як на нову можливість. Можливість:
  • Навчитися чомусь новому
  • Прочитати нові книги
  • Вивчити чи покращити іноземну мову
  • Провести час із сім’єю, пограти разом в настільні ігри
  • Опанувати техніку Хенд-мейд

Отож, шановні здобувачі освіти. Сподіваємось, що ми з вами скоро зустрінемося і порадуємо один одного успіхами в онлайн навчанні та підготовці до ЗНО! Сподіваємось, що ви всі здорові та активні, маєте силу на наснагу навчатися дистанційно, адже саме ви діти цифрового покоління, тому проблем з онлайн сервісами не виникне!

Якщо вас охопила паніка, можна скористатися технікою, яка називається «квадратне дихання». Це допоможе наситити клітини організму киснем, що сприятиме стабілізації вашого емоційного стану і безумовно позитивно вплине на фізичний стан.

Для цього потрібно лічити від 1 до 4 з однаковим ритмом та вдихати повітря. Під час наступного такого ж рахунку потрібно зробити видих. Цикл варто повторювати впродовж 4-5 хв.  Зняти тривогу, також допоможе, повторення фраз, наприклад: «зі мною все буде добре», «я захищений і у безпеці».

Побережіть свій організм від довготривалого стресу, який стимулює вироблення кортизолу – гормону, який призводить до послаблення імунітету. А імунітет – ваш головний помічник у боротьбі із вірусами. Піклуйтесь про нього теж – споживайте більше овочів та фруктів, а також продуктів, що містять багато клітковини – наприклад, різноманітні каші.

Для людини є важливим соціальне життя, тому варто компенсувати відсутність спілкування, зумовлене карантином і соціальні мережі можуть стати гарними помічниками у цьому. За допомогою них, ви можете спілкуватися із друзями, одногрупниками. Родичами, викладачами. Також, мережа Інтернет є незамінною для здійснення дистанційного навчання.

Урізноманітнити ваше «карантинне» життя допоможуть вам різноманітні відеоролики на просторі YouTube, які сприятимуть вашому розвитку. Наприклад, канал Українська історія присвячений історії як науці. Thoisoi – канал, який стане у пригоді тим, хто цікавиться хімічними дослідами. The School of Life- «ми про мудрість, емоційний інтелект і розуміння себе» кажуть творці каналу.

Проте пам’ятайте! за комп’ютером і різними гаджетами не варто проводити більше 2-3 год. на день.

Нікому не секрет що хоча навчання – річ необхідна, але для більшості – досить таки нудне заняття. Притому лінь відключає тебе від цікавих речей в навчанні, від якої ти не можеш відмовитися. Тому тобі залишається одне – дізнатися, як побороти лінь і почати вчитися? Як змусити себе навчатися самостійно, якщо не хочеться цього робити тому що все лінь?

Чому лінь вчитися

Що саме провокує тебе бути лінивим до навчання, а пріоритет віддавати дозвіллю? Чому ти швидше надаєш перевагу відеоіграм або перегляду фільму, а проста думка про будь-яку форму навчання викликає жалість до себе і почуття відчаю? Дослідження показують, що виною тому кілька факторів.

Відсутність мотивації, відсутність терміновості і страх вийти за межі власних зон комфорту являють собою деякі з цих факторів, здатні пробудити лінь і заколисувати твій потенціал в навчанні.

Але в чому ж секрет розблокування згаданого потенціалу? Яка остаточна таємниця боротьби з лінню до навчання? Потрібно вийти з власної зони комфорту, докласти значних зусиль і внести зміни в свій спосіб життя, щоб побороти ледачі звички.

Численні дослідження підтверджують, що звички успішних здобувачів освіти, що подолали лінь, включають в себе правильну мотивацію, планування навчання та виконання завдань, відсутність зволікання і усунення відволікаючих чинників. Тепер розглянемо все це докладніше.

Мотиваційні поради як побороти лінь і почати вчитися

Боротьба з застоєм мислення. Одним з перших кроків в боротьбі з лінню і небажанням вчитися є вихід з колії застою. Згадай, скільки разів негативні думки бентежать тебе і провокують лінь? Проте невіра, що ти здатний зробити те, що потрібно, коли тобі цього не хочеться, може привести саме до того, що ти не в змозі будеш це виконати. Тому старайся бути оптимістичним, володій високою самооцінкою і вір в себе, слідуючи по шляху до своїх цілей. А також пам’ятай, бажання – це сила!

Для цього відкрий свою приховану енергію, радіючи майбутнім можливостям. Уяви свої цілі і запиши їх. Перестань нити про те, що «мало бути», зосередившись на тому, що «може стати». Щоб запустити свій двигун, подивися які б мотивували відеоролики, займися саморозвитком, читаючи пізнавальні книги про історичні події або історії про звички успішних людей.

Думай над тим, що сьогодні перед тобою відкривається початок безмежних можливостей завдяки твоїй молодості.

Знайди мотивацію або натхнення. Одна з таких причин, за якими багато молодих людей не знають, як почати вчитися, якщо лінь, пов’язана з відсутністю мотивації. Тому що майбутнє виконання завдань здається нудним, чи не мотивуючим і не надихає тебе. А значить потрібно до всього цього розвинути позитивне ставлення і знайти мотивуючу роль, подумавши про переваги витраченого часу на навчання: складені іспити, високі оцінки або визнання вчителів.

Візуалізуй себе після навчання, подумавши про позитивні результати. Таким чином, ти зможеш більш ефективно вчитися, оскільки вже не схожий на лінивця і у тебе є воля до досягнення успіху.

Тримай свої емоції під контролем. Адже чим ти молодший, тим більш мінливі твої емоції. Тобі варто переконатися, що твої емоції не є основним двигуном твоїх вчинків. Тому не відкладай виконання уроків або навчання на потім тільки тому, що тобі «не хочеться робити це». Скажеш це жорстко? Але тільки так можна побороти свою лінь і задіяти власний розум.

Що робити якщо лінь робити уроки

Вибери відповідний для себе метод виконання уроків. Перший варіант – робити уроки за принципом: «саме несмачне – на сніданок». Тобто найскладніше, нелюбиме завдання потрібно завжди виконувати першим.

Інша виграшна тактика полягає в тому, щоб першими зробити більш легкі предмети. Адже завжди важче почати вчитися, ніж продовжити вивчення. Приступити до виконання важкого завдання, а потім вчасно його закінчити. Через це з’являється відчуття, коли хочеться відмовитися від нього, навіть не приступивши до його початку.

Подолати це відчуття можна, якщо почати з більш простих завдань. Наприклад, почавши вивчати теми по предмету, який вам дається найлегше. Після виконання завдання буде більше стимулу перейти до інших – важким завданням.

Знайди альтернативні методи вивчення. Якщо ти не знаєш, як змусити себе вчитися, якщо все лінь, спробуй використовувати альтернативний метод вивчення. Наприклад, тобі задали прочитати якусь книгу, розповідь або повість, тоді спробуй знайти це в форматі аудіокниги і прослухай її. Якщо вивчаєш відоме історична подія, то напевно є документальний фільм про нього, який можна переглянути і почерпнути для себе багато цінного.

Планування. Неуважність відбиває будь-яку мотивацію вчитися. Тому важливо для себе навчитися планувати, завівши «щоденник», куди слід записувати список всіх запланованих на сьогодні позакласних справ, а також виконання завдань, уроків. Наявність навчального плану допоможе спростити виконання завдань.

Установи послідовність виконання певного предмета і інших задач. Перерахуй свої домашні завдання і тримай їх перед собою на увазі немов календар. Таким чином, це допоможе визначити пріоритети і виконати завдання вчасно

Час від часу відволікайся. Іноді ключем до підвищення продуктивності в навчанні є те, що потрібно робити все навпаки – відволікатися. Доведено, що неможливо сконцентрувати повну увагу на чомусь одному, конкретному більш ніж 20-40 хвилин. Значить, подовження  концентрації часу буде контрпродуктивним. Тому варто відволіктися під час виконання навчальних завдань: прийми душ, зроби вправи, присвяти трохи часу своєму улюбленому хобі і т. д.

Можна використовувати метод 20/10, де 20 хвилин присвячується максимальної концентрації на виконання завдання, а 10 хвилин відпочинку. Можливий варіант – метод 45/15. Також можна почати з 10/5, якщо початкові варіанти тобі здаються занадто важкими для концентрації уваги. Навіть якщо це здається «марною тратою часу», але насправді ти будеш більш продуктивним. Тому що це дозволить тобі утримати свою увагу на завданнях протягом усього планованого часу.

Дисциплінуй себе, щоб розвинути бажання вчитися

Наведення порядку. Сприяти твоїй ліні в навчанні може хаос і безлад, що панує навколо, особливо в твоїй кімнаті. Тому терміново потрібно усунути його з свого життя. Адже порядок в кімнаті дорівнює порядку в голові. З огляду на це створи собі безпечний простір для зростання і досягнення намічених результатів.

Потім перейди до очищення заворушень у всіх аспектах життя. Будь то власні звички, комп’ютер або, що найголовніше, твій розум. Позбудься безладу, який може перешкоджати твоєму прогресу в навчанні.

Почни з того, що скажеш, НІ тимчасовим задоволенням: соцмережам, відеоіграм, перегляду кінофільмів в той час коли тобі потрібно вчитися або робити домашні завдання. Дисципліна – це те, що принесе тобі успіх.

Що допоможе тобі розвивати тягу до навчання

Нагороджуй себе за навчання. Отже, для підняття більшого заряду і настрою до навчання потрібно періодично винагороджувати себе. Наприклад, всякий раз, коли завершуєш виконання якогось завдання, дозволь собі улюблений шоколад або морозиво. Це допоможе тобі сформувати образ мислення, що витрачені зусилля призводять до чогось позитивного, смачного.

Тримай свої емоції під контролем. Оскільки лінь і емоції – це. так звані, залежності, тобі варто переконатися, що твої емоції не є основним двигуном твоїх вчинків. Тому не відкладай виконання уроків або навчання на потім тільки через те, що тобі «не хочеться робити це». Скажеш це жорстоко? Але тільки так можна побороти свою лінь і задіяти власний розум.

Не забудь іноді озиратися. Рухаючись вперед, завжди добре поглянути на минуле. З кожним маленьким кроком, зробленим тобою в боротьбі з лінню, щоб почати вчитися, озирнися назад і подивися, як далеко ти вже пройшов. Подивися, на все чого ти досяг, завдяки тому, що подолав свою лінь і по хорошому пишайся собою. Адже тобі потрібно сформувати позитивний образ у власному мозку про свої успіхи. Це не тільки підвищить твою впевненість, а й допоможе тобі стати успішним учнем. З’явиться бажання продовжувати в тому ж дусі. Ще раз – не забувай винагороджувати себе за досягнуті успіхи.

Отже, лінь в навчанні – це негативна, майже паразитична риса, з якою тобі потрібно боротися, щоб її перемогти. І хоча для того щоб дійсно виграти битву потрібен час, але повір, ти зможеш це зробити! Йди цими кроками і твої лінощі будуть всього лише справою минулого!!!